فعال شدن مکانیسم ماشه توسط آمریکا و واکنشها
- سیاست
- 1399/06/30
رویترز روز یکشنبه ۳۰شهریور از نیویورک گزارش داد: «آنتونیو گوترز دبیرکل سازمان ملل روز شنبه به شورای امنیت گفت، او نمیتواند کاری در رابطه با بیانیه آمریکا در برگرداندن تمام تحریمها علیه رژیم ایران انجام دهد زیرا بهنظر میرسد نسبت به این مسأله تردیدهایی وجود داشته باشد.
گوترز طی نامهیی به شورای امنیت که توسط رویترز هم دیده شده گفت بهنظر میرسد در اینکه این پروسه شروع شده باشد و همچنین اینکه تعلیق تحریمها ادامه مییابند یا خیر، تردیدهایی هست و این برعهده دبیرکل نیست که این کار را پیش ببرد انگار که هیچ تردیدی در اینکار وجود ندارد».
رویترز افزود: «مقامات سازمان ملل برای اجرایی شدن نظام تحریمها حمایتهای اداری و فنی تأمین میکنند و گوترز هم کارشناسانی را برای مانیتور این اجرایی شدن فراهم میکند. وی گفت در رابطه با روشن ساختن موضوع استاتوی تحریمهای ایران، وی کاری برای تأمین این پشتیبانیها نمیکند».
رویترز اضافه کرد: «دیپلماتها گفتهاند تعداد معدودی از کشورها این تحریمها را که با امضای برجام ۲۰۱۵ لغو شده بودند اعمال میکنند پمپئو روز شنبه اعلام کرد اگر اعضای سازمان ملل در تحقق التزاماتشان به اجرایی کردن این تحریمها کوتاهی کنند آمریکا آماده است از اختیارات داخلی برای اعمال پیامدها علیه آنها استفاده کند».
وزارتخارجه رژیم آخوندی نیز روز یکشنبه با صدور بیانیهیی درباره فعال شدن مکانیسم ماشه از سوی آمریکا اعلام کرد: «وزیر امور خارجه آمریکا خود نیز میداند که ادعایش در مورد بازگشت تحریمهای شورای امنیت بیاساس است و لذا. اقدام به تهدید و ارعاب کشورها به وضع تحریمهای ملی فرامرزی علیه آنان کرده است... چنانچه آمریکا رأسا - یا با همکاری معدود دستنشاندههای خود اقدامی در راستای این تهدیدات انجام دهد با واکنش جدی مواجه خواهد شد و مسئول تمامی عواقب خطرناک آن خواهد بود».
در همین حال، خبرگزاریها گزارش دادند وزارتخارجه روسیه اقدام آمریکا برای بازگشت تحریمهای سازمان ملل علیه رژیم ایران را محکوم کرده و گفته است "اظهارات واشنگتن فاقد وجاهت قانونی است".
دیمتری پولیانسکی معاون سفیر روسیه در سازمان ملل در یک توئیت نوشت: «ما همگی و بهروشنی گفتیم ادعاهای آمریکا برای چکاندن ماشه تحریمها غیرقانونیست آیا واشنگتن صدای ما را نمیشنود؟»
یک روز پیشتر نیز، وزیران خارجه فرانسه، آلمان و انگلستان با انتشار بیانیه مشترکی اعلام کردند: «فرانسه، آلمان و انگلستان [تروئیکای اروپا] متذکر میشوند که آمریکا بعد از خارج شدن از برجام در هشتم مه ۲۰۱۸ -۱۸اردیبهشت ۱۳۹۷ دیگر شرکتکننده این توافقنامه نبود. در نتیجه، اطلاعرسانی ادعایی آمریکا بر اساس بند ۱۱ قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ملل متحد فاقد تأثیر قانونی است. بر همین اساس هر گونه تصمیمگیری یا اقدامی که بر مبنای این فرآیند یا نتایج احتمالی آن گرفته شود، هیچ تأثیر قانونی ندارد. تروئیکای اروپا همچنان متعهد به اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است که برجام در سال۲۰۱۵ توسط این قطعنامه تأیید شد.ما بهطور خستگیناپذیری کار کردهایم تا توافق اتمی را حفظ کنیم و کماکان متعهد به اینکار هستیم».
از سوی دیگر شماری از اعضای کنگره آمریکا روز شنبه ۲۹شهریور در نامهیی به مایک پمپئو مانعتراشی برخی کشورهای عضو شورای امنیت بر سر راه اعمال مجدد تحریمهای علیه رژیم آخوندی را محکوم کردند. سایت مجلس نمایندگان آمریکا نوشت: نماینده جمهوریخواه کنگره مارک واکر (Mark Walker) به همراه همکاران خود در کمیته مطالعات جمهوریخواهان، جْودی آرینگتون (Jodey Arrington) دان بِیکٍن (Don Bacon) و دوگ لامالفا (Doug LaMalfa) در نامهیی به وزیر خارجه آمریکا تاکتیکهای مانعتراشی شماری از کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل در برابر اقدامات آمریکا برای اعمال دوباره تحریم تسلیحاتی سازمان ملل را محکوم کردند. واکر گفت: دولت آمریکا در برابر رژیم سرکوبگر و خشن تهران بهشدت سختگیر بوده است
من از وزیر خارجه پمپئو میخواهم که توقف ۱۱۴میلیون دلار کمکهای سالیانه آمریکا به اندونزی و نیجر را باز بینی و بررسی کند، زیرا روشن است که آنها در ارزشهای ما یا دیدگاه ما برای برای صلح در خاورمیانه اشتراک ندارند".
در همین حال سخنگوی وزارتخارجه آمریکا پس از اجرایی شدن تحریمها تأکید کرد: ایالات متحده از بازگشت تحریمهای سازمان ملل علیه رژیم ایران جلودار حامی تروریسم استقبال میکند. فشار حداکثری ما تا زمانی که این رژیم به حکومت ترور، هرج و مرج و آشوب، خشونت و خونریزی خاتمه ندهد، ادامه مییابد
سخنگوی وزارتخارجه آمریکا همچنین نوشت: رژیم ایران یک رژیم یاغی است که تنها خواستش این است که ایدئولوژی افراطی خود را به قیمت صلح و امنیت این منطقه و به قیمت رفاه مردم ایران پیش ببرد. آنها قربانیان دیرین این رژیم هستند.
خبرگزاری فرانسه گزارش داد: آمریکا بهطور یکجانبه تحریمهای سازمان ملل متحد را علیه رژیم ایران به اجرا گذاشت. بهگفته ریچارد گوان (Richard Gowan) از گروه بینالمللی بحران رئیس جمهور آمریکا همچنین ممکن است از فرصت سخنرانی سهشنبه در مجمع عمومی برای اعلام نوعی مجازات مالی علیه سازمان ملل استفاده کند و به این وسیله نارضایتی خود در رابطه با روند تحریمهای ماشه را نشان بدهد.
رئیسجمهور آمریکا ۶هفته قبل از پیروزی احتمالی برای دور دوم، ممکن است از سخنرانی سهشنبه در مجمع عمومی استفاده کند و با اعلام برخی از مجازاتهای مالی علیه سازمان ملل شوکی ایجاد نماید
مارک دوبوویتز مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسیها در واشنگتن روز شنبه در توئیتر خود نوشت: با بازگشت شش قطعنامه شورای امنیت ملل متحد رژیم ایران از غنیسازی و بازپردازش اورانیوم، آزمایش و توسعه موشکهای بالستیک، خرید یا انتقال تسلیحات سنگین ممنوع خواهد شد. این قطعنامهها با تحریمهای ثانویه آمریکا تقویت خواهد شد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر